List Otwarty hokeistów z Gdańska do prezesa Kosteckiego

2017-05-25 23:08:39

Hokeiści MH Automatyka Gdańsk wystosowali list otwarty do prezesa GKS Stoczniowca Gdańsk Marka Kosteckiego. W poniższym liście czytamy m.in. "Tak nie musi być, stać Pana na spojrzenie ponad własny interes i przynajmniej utrzymanie dotychczasowych cen".

Szanowny Panie Prezesie,

z wielkim niepokojem śledzimy przebieg rozmów pomiędzy Panem – przedstawicielem operatora Hali Olivia – i zarządem naszego klubu. W sytuacji, gdy inne drużyny Polskiej Hokej Ligi już rozpoczęły przygotowania do nowego sezonu, my nadal nie mamy pewności, czy w ogóle wystartujemy. Wiemy, że decyzja o starcie jest uzależniona przede wszystkim od ceny wynajmu lodowiska na mecze i treningi. Nie chcemy ingerować w te negocjacje – naszym zadaniem jest godne reprezentowanie klubu i miasta, dla którego gramy. Aby to było możliwe, chcemy zaapelować do Pana o spojrzenie na nasz klub z szerokiej perspektywy.

Powstaliśmy 3 lata temu. Przez pierwsze dwa lata jako zawodnicy, zrezygnowaliśmy z wynagrodzeń, łączyliśmy pracę z grą w hokeja. Obecnie wciąż grę dla klubu traktujemy jako inwestycję, bo wierzymy, że z każdym sezonem będziemy się rozwijać sportowo i organizacyjnie. Jesteśmy najmłodszym klubem w Polskiej Hokej Lidze, z jednym z najniższych budżetów. Wielu z nas wróciło do Gdańska lub tutaj pozostało przede wszystkim ze względu na sentyment dla kibiców i miasta. Zgodnie z misją klubu mieliśmy dać przykład młodzieży, na powrót przyciągnąć ich do tego pięknego sportu. To się dzieje.

W poprzednim sezonie wywalczyliśmy utrzymanie w Ekstraklasie ogromną pracą i ambicją. Mimo, że nie byliśmy faworytem, potwierdziliśmy, że sport wynagradza cierpliwość i zaangażowanie. Graliśmy z kontuzjami, walczyliśmy z pechem, ale ostatecznie to nasi kibice świętowali z nami po ostatnim meczu rywalizacji z Toruniem. Wtedy myśleliśmy, że zapewniliśmy sobie możliwość dalszego rozwijania się i trenowania pod okiem świetnego fachowca, jakiego w Gdańsku jeszcze nie było. Docenili nas kibice, młodsi hokeiści przychodzili po autografy, czuliśmy, że wróciliśmy Gdańskowi należny szacunek na hokejowej mapie Polski. Krótko potem nasi koledzy – juniorzy MH Automatyki Gdańsk zdobyli złoty medal w Mistrzostwach Polski.

Docierające do nas obecnie informacje o kolejnych podwyżkach cen dla naszego klubu i związana z tym groźba wycofania zespołu z rozgrywek, każą nam wątpić w sens naszej pracy przez ostatnie 3 lata. Nasze poświęcenie, zaangażowanie i wyrzeczenia mogą pójść na marne. Decyzja skutkująca wycofaniem naszej drużyny z rozgrywek PHL na lata zepchnie hokej w Gdańsku na margines, co najlepiej było widać, gdy przez kilka lat w naszym mieście nie było hokeja na profesjonalnym poziomie. Nam będzie ciężko wytłumaczyć to naszym rodzinom, które mamy na utrzymaniu. Wszyscy będziemy też winni logiczne wytłumaczenie tej sytuacji kibicom i całej społeczności skupionej wokół hokeja.

Wierzymy jednocześnie, że tak nie musi być, że stać Pana na spojrzenie ponad własny interes i przynajmniej utrzymanie dotychczasowych cen. O to dziś apelujemy.

Ze sportowym pozdrowieniem

W imieniu zawodników drużyny MH Automatyka Gdańsk

Jan Steber, kapitan zespołu

Gdybym miał pieniądze to bym Wam to opłacił mimo że nie jestem z Gdańska no, ale w portfelu pustka :(
Mam nadzieje, że kibice zrobią co należy jakaś taczka zawsze się znajdzie
Oby dobro sportu zwyciężyło. Chłopaki jestem z wami!
Mam nadzieję, że klub pokona organizacyjne przeszkody i pokaże swą wartość na lodzie. Kibice w Gdańsku kochają hokej i na pewno pomogą. 3majcie się. Pozdro z Janowa!
gdzie jest PZHL? przecież Gdańsk jest bardzo ważnym miejscem na hokejowej mapie polski!!!
Jeśli ktoś ma ochotę można podpisać petycje dostepna na stronie:

Kostecki morderco hokeja !!!
NAPZRÓD JANÓW Z WAMI!
NAPRZÓD JANÓW Z WAMI!
Witam wszystkich kibiców hokeja !
Zbieramy podpisy ws petycji do Prezydenta Gdańska o dofinansowanie klubu, prosimy o pomoc ! Link poniżej
Panie Kostecki zarobić pan chce ?? To idź za grabarza !!!!Kasa murowana a to panu najlepiej wychodzi!!!