Oświadczenie skarbnika PZHL Dawida Chwałki

2013-11-29 16:18:36

W związku z pojawiającymi się nieprawdziwymi doniesieniami medialnymi w sprawie wpłaty drugiej raty wpisowego na konto Polskiego Związku Hokeja na Lodzie przez drużyny, które nie uzyskały awansu sportowego do najwyższych klasy rozgrywek ligowych w sezonie 2013/2014 jestem zmuszony jako Skarbnik Związku zająć stanowisko w sprawie i przedstawić opinii publicznej fakty dotyczące przedmiotowego problemu.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż rozumiem motywację działaczy sportowych z Krynic oraz z Nowego Targu, którzy chcąc odroczyć płatność do Związku niewątpliwie działając w ten sposób na korzyść swoich klubów. Niemniej jednak stawiając sprawę, iż to Centrala Związkowa używa gróźb celem spełnienia tychże wpłat jest po prostu nieprawdziwa.

Po pierwsze w dniu 4 września 2013 roku Zarząd Polskiego Związku Hokeja na Lodzie w składzie Andrzej Skowroński, Adam Zięba, Kazimierz Szynal, Marta Zawadzka, Piotr Demiańczuk, Mariusz Wołosz, Piotr Hałasik oraz Dawid Chwałka podjął następujące Uchwały:

8. Podwyższona opłata wpisowego za udział w rozgrywkach drużyn, które nie uzyskały awansu w rywalizacji sportowej została określona na kwotę 100.000 zł netto i winna zostać zapłacona w dwóch równych ratach, odpowiednio do dnia 10 września 2013 r. oraz 30 listopada 2013 r.

9. Zaproszenia do rozgrywek zostaną skierowane do klubów z Nowego Targu i Krynicy.”

Zwracam uwagę, iż uchwały zostały podjęte w obecności wszystkich członków zarządu, również tych, którzy reprezentowali rację Podhala i 1928 KTH Krynicy, w uzgodnieniu z zarządami tychże Klubów. Przypominam, iż w/w uchwały są wynikiem niełatwego kompromisu (pierwotna kwota wpisowego dla tych Klubów miała wynosić 200.000,00 zł, a rozgrywki miały być powierzone PHL Sp. z o.o.), do którego doszło 04.09.2013 roku w Katowicach pomiędzy dwiema frakcjami w zarządzie, gdzie realnie zagrożony był start ekstraligi.

W tym samym czasie Skarbnikowi PZHL została przedłożona bankowa umowa zawarta dnia 04.09.2013 roku, z której wynikało jasno, iż działacze Klubu z Krynicy zobowiązali się względem PZHL zdeponować całą kwotę niezbędną do opłaty wpisowego do rozgrywek na rachunku bankowym, a Bank pod warunkiem ruszenia ligi z w/w rachunku dokona wpłaty na konto PZHL celem zapłaty całości wpisowego niezwłocznie po spełnieniu warunku przez PZHL, czyli ruszenia ekstraligi. Niestety działacze z Krynicy nie wywiązali się z zawartej umowy i wpłacili tylko pierwszą ratę w kwocie 50.000,00 zł.

W dniu 06.09.2013 roku Podhale Nowy Targ wyraziło chęć gry w ramach najwyższej klasy rozgrywkowej, zwracając się również z prośbą o zmniejszenie pierwszej raty do 20.000,00 zł i zobowiązało się jednocześnie, iż do dnia 30.11.2013 roku zapłaci pozostałą kwotę 80.000,00 zł wpisowego.

Zarząd wyraził dobrą wolę i obniżył pierwszą ratę Podhalu oraz nie wyciągną negatywnych konsekwencji względem 1928 KTH Krynica pomimo niewywiązania się krynickich działaczy z obietnic, mając na uwadze utrzymanie kompromisu i udzielenie pomocy obu klubom.

Obecnie tuż przed końcem terminu wpłaty drugiej raty oba kluby zgłaszają prośby o przesunięcie terminu wpłat nawet do końca czerwca przyszłego roku. Zarząd na ostatnim posiedzeniu w dniu 26.11.2013 rozpatrzył negatywnie obie prośby. Na marginesie sprawy na posiedzeniu Zarządu toczona była gorąca dyskusja w przedmiotowym temacie, gdzie Członek Zarządu Marta Zawadzka i Prezes Zarządu Piotr Hałasik byli za dalszym rozłożeniem płatności na raty, pozostali członkowie zarządu ze stanowczym sprzeciwem Skarbnika nie wyrazili na powyższe zgodę.

Moje stanowisko jest oparte na fakcie, iż kompromisowa decyzja o wysokości wpisowego i dat płatności tegoż wpisowego została podjęta przez Zarząd PZHL, gdy w pracach zarządu uczestniczyli jeszcze kolega Zięba, Szynal i Skowroński i to wtedy był czas na wnioskowanie przez zainteresowane kluby o inne daty płatności, co jak opisałem wyżej miało miejsce odnośnie Podhala. Dodatkowo Zespoły godziły się na kwotę wpisowego i graniczną datę jej wpłaty oraz oświadczały przed wydaniem licencji, iż ich budżety wynoszą co najmniej 2.000.000,00 zł.

Obecnie twierdzenie, iż Polski Związek Hokeja na Lodzie pod groźbą wykluczenia z rozgrywek zmusza kluby do jakiejkolwiek wpłaty jest nieprawdziwe. W mojej ocenie to Kluby szantażują związek szafując dobrem hokeja.

Na wstępie wyraziłem zrozumienie w postępowaniu Pani Prezes Michalskiej i Pana Prezesa Kaszowskiego. Dlatego liczę również na zrozumienie środowiska hokejowego mojego postępowania jako osoby mającej działać na korzyść PZHL. Proszę pamiętać, iż w tym roku Ministerstwo Sportu i Turystyki obcięło naszemu związkowi dotacje z budżetu Państwa o połowę, nie wywiązał się z umowy sponsor strategiczny. Natomiast nikt nie zwolnił PZHL z ponoszenia opłat akcji szkoleniowych, wyjazdów i organizacji zawodów wszystkich reprezentacji. Przykładowo wyjazd naszej reprezentacji kobiet na mistrzostwa świata do Nowej Zelandii kosztował około 300.000,00 zł, a to jedna z wielu podobnych kwot wydawana przez PZHL na wszystkie reprezentacje zarówno męskie jak i kobiece, seniorskie i juniorskie. Związek czyni wiele by zapewnić naszym zawodnikom jak najlepszych sparing partnerów np. drużyn z Francji, Rosji, Białorusi niemniej jednak te wszystkie skuteczne działania w następstwie ciągną koszty organizacji tychże imprez.

Konkludując Szanowni Państwo w dniu 20.11.2013 roku Ministerstwo Sportu i Turystyki wydało w mojej ocenie jedną z kluczowych decyzji dla naszej dyscypliny decyzję o wyrażeniu zgodę na prowadzenie rozgrywek w najwyższej klasie rozgrywkowej przez spółkę zarządzającą zawodową ligą. Jest to niewątpliwie wielki sukces całego hokejowego środowiska zaangażowanego w sprawę by hokej na lodzie, jako ostatnia kluczowa zespołowa dyscyplina utworzył profesjonalną ligę zawodową. Mam nadzieję, iż powyższa decyzja Ministra zdopinguje działaczy z obu niewątpliwie zasłużonych miast dla Polskiego Hokeja do zapewnienia sobie miejsca w przyszłej lidze zawodowej i nie będą udawali, że nie wiedzieli lub nie przewidzieli opłat wpisowego do rozgrywek na rzecz Polskiego Związku Hokeja na Lodzie.

Ze sportowym pozdrowieniem

Dawid Chwałka – Skarbnik PZHL

toniecie w długach to nawet 50 tysięcy robi wam różnicę
żenujące leśne dziadki - nic przez lata nie zrobiliście dla hokeja tylko go niszczyliście, niszczycie i dalej macie zamiar

tylko grabicie kluby a co wzamian dostają?
Ach, nagle Kluby sa winne tej calej sytuacji? Podhale nie powinno placic za "dzika karte", a Krynica jest w ekstralidze przez Halasika, wiec niech to on zaplaci ta rate.

Sami nie potrafia znalezc sponsora, to zrzucaja wine na Kluby!
Ehh popatrzcie przez pryzmat pewnych warunków i regulaminu.
Widziały gały co brały.
Kluby wiedział że maja zapłacić kwoty do 30 listopada.
Nie że bronię pzhlu bo wiecie jaki mam stosunek do tego,ale teraz niesłowne jest Podhale i Krynica.
Umówili się na takie kwoty i ustaliły termin uregulowania zaległości to ja nie widzę tu winy teraz PZHLU.
Zarzucamy dużo działaczom i ok ale popatrzmy na swoje podwórko i nie stosujmy "moralności Kalego".
Mialy byc transfery Gruszki i Dziubinskiego do Krynicy i z tego mieli zaplacic druga rate. Ale PZHL nie znalazl sponsora, wiec caly plan poszedl na marne.
Proste przysłowie, które ukazuje pewną prawdę mówi: umiesz liczyć, licz na siebie! Bez względu na to, jakie mamy wsparcie od innych osób, przede wszystkim powinniśmy liczyć na siebie.
ARTUR83M - Twoje wcześniejsze komentarze o rzekomym niezapłaceniu pierwszej raty przez 1928 KTH okazały się nieprawdą.
Podhale33 - miał być też sponsor dla Dream Team'u.
Konrad - O tego sponsora mi wlasnie chodzi.
pokaż mi gdzie tak pisałem.
Przepraszam Cię Arturze, pomyliłem Cię z użytkownikiem Bad Motherfucker z dnia2013-11-25.
Zaorać tych betonowców łysy z brazers poddaj się do dymisji ale ty nie masz honoru do męskiej decyzji wszyscy są siebie warci niestety trzeba poczekać aż beton odejdzie śmiercią naturalną! szkoda że od wielu lat nasz hokej umiera przez takich ludzi.
(...) nie wywiązał się z umowy sponsor strategiczny.
I co, kluby mają wam płacić za waszą nieudolność związkową? Czyja to jest wina? Podhala czy KTH, że ktoś wymyślił sobie sponsora, albo nie potrafił z nim rozmawiać? Może związek jest już w takiej aż dópie, że nie wytrzyma tego miesiąca bez kasy od KTH? Powiedzcie to otwarcie a nie lejcie wodę jak dzieciom, bez pozdrowień - wkórwiony.
No to masz będziemy amatorami, bo w "zawodostwie" nas nie chcą... ;)
Wam to już chyba mózgi wyżarło z tej nienawiści do PZHL czy Hałasika.
Sorry, ale jak są jakieś przepisy, na które się na początku przystaje, to trzeba się z nich wywiązywać. I tak mają mniej, niż pierwotnie było zakładane, do wpłacenia, dodatkowo rozłożone na raty. Więc niech nie pieprzą tylko płacą. Jakby ktokolwiek z nas poszedł do pracy, zobowiązał się coś zrobić w jakimś terminie i później mówił, że może za rok, a może wcale to chyba wie co by się z nim stało. Wiadomo, PZHL też ma swoje za uszami, ale niech już kluby nie udają, że są takie cacy. Najlepiej by było jakby każdy płacił jak mu się podoba, tak?
bo niektórzy myślą że im się należy...
A gdzie sponsor ligi...??? Jak wszyscy to wszyscy. Jeśli jest to zawodowa HL to musi mieć sponsora, by te postanowienia obowiązywały a jeśli go nie ma to wygląda na to, że jest to stara PLH a więc miejsce powinni mieć nasi za free po Zagłębiu... Z tym, że teraz jest takie boordello, że nie wiadomo czy to pies czy wydra. PZHL co by nie powiedział to sam sobie przeczy swoim działaniem.
gdyby liga grała na starych zasadach to zagłębie by pewnie grało. juniorami bo juniorami ale by grało (bo by nie potrzebowali gwarancji finansowych na poz.2 mln) a Podhale NIE!!
Może by i wystartowało ale, czy by jeszcze grało to już inna bajka...
Zresztą nie pitol, że by wystartowali w ekstralidze skoro ich dziś nawet w I lidze nie ma...
„Zwracam uwagę, iż uchwały zostały podjęte w obecności wszystkich członków zarządu, również tych, którzy reprezentowali rację Podhala i 1928 KTH Krynicy, w uzgodnieniu z zarządami tychże Klubów.”

No dobrze, tylko od czasu tych uchwał „trochę” jednak się pozmieniało… oni w PZHL w ogóle wiedzą coś o tym? Ktoś tu obiecywał kasę, sponsora dla ligi i inne gruszki na wierzbie. Miało być Eldorado i pełny profesjonalizm, i gdzie jest? Oni się nie wywiązują, a kluby już muszą?
idąc tym tokiem rozumowani to zarówno i KTH iPodhale powinny grać w 1 lidze bo z jakiej paki w ekstraklasie? jakoś sobie nie przypominam żeby któryś z nich awansował!
Skoro nie ma kasy, nie ma eldorado to czas wracać do 1 ligi... .
KTH miało grać w 1 lidze, budżet mieli dopięty, tylko że pojawiła się „furtka” w postaci dzikiej karty, to skorzystali, bo czemu i nie mieli skorzystać? Związek im to umożliwił, nie stworzyli sobie sami takiej możliwości. Nawet do Krynicy prezes przyjechał, żeby ich do tego pomysłu przekonać...
pola to w czym problem? skosztowali trochę e ligi i mogą spokojnie kontynuować grę w 1 lidze - nikt nikogo nie zmusza do gry w HL!
Bo apetyt kibiców rośnie w miarę jedzenia. Krych jeżdżąc np. Audi ciężko się przesiąść do fiata 126 p. Hehe porównałem PHL do Audi :-D
To czyja to wina że ktoś się nie chce przesiąść do malucha? Skoro na Audi cię nie stać do malucha nie chcesz wsiąść to chodź piechotą.
I kogo ma obchodzić to że ty chcesz a cie nie stać ? Zarób i miej.
krych, wiesz w czym problem? W tym że już część wpisowego jednak wpłacona została, myślisz że ktoś nam te pieniądze odda? Poza tym my chcemy grać w ekstraklasie i uprzedzając Twoje pytanie odpowiadam-zapłacimy drugą ratę, tylko z opóźnieniem. Za długo słuchaliśmy Hałasika i nie wyszliśmy na tym najlepiej. Więc teraz nie zamierzamy:)
ARTUR dobrze wiesz że KTH ekstra liga to projekt Hałasika sam przyjechał i namawiał, miał być sponsor ale wyszło jak wyszło. Przez to i Podhale ledwo ciągnie bo miały być transfery Gruszki i Dziubinskiego do Krynicy na ten projekt. To Hałasik te dwie drużyny załatwił. KTH 1L przez to też było osłabione bo wzmacniało braki w KTH PHL. Chłopaki z 1L zasmakowali ekstaraligi (bo taką szanse nam dali poprzez dziką karte)więc nie dziw się nam, że piszę o apetycie na ekstra skoro już w niej jesteśmy. II ratę pewnie miał pokryć sponsor przecież dobrze wiesz że projekt DT nie miał być z kasy 1L jaką posiada. Dlatego nie pisz mi tu "I kogo ma obchodzić to że ty chcesz a cie nie stać ? Zarób i miej. " Spoko, za długo czekaliśmy na tego sponsora to też w pewnej mierze nasza wina ale szukamy ich i dlatego proszą o przedłużenie terminu a nie o umorzenie składki za niesłowność i deklaracje łysego
No i kabaretu ciąg dalszy.
Pismo żenujące i w treści i w formie.
Obecny zarząd nie ma już zaufania większości członków PZHL i powinien się podać do dymisji i zwołać NWZ celem wyboru nowych władz a nie relegować kluby.
W stosunku do KTH to już pojechali całkiem, nie dość że im rozwalili drużynę pierwszoligową i stopniowy powrót do Ekstraklasy to jeszcze teraz ich w większe kłopoty wpakują.
A Zarząd to nie może tych kilku groszy (w stosunku choćby do kwot przeznaczanych na pensje trenerów reprezentacji) umorzyć?
Komu tu zależy na hokeju a komu na promocji na siłę swojej osoby?
Prezes PZHL Piotr Hałasik:

Siedem. Wyjazd drużyny kobiecej na mistrzostwa świata do Nowej Zelandii kosztował 400 tys. zł – tyle wydano na logistykę. Rozmawiałem z panią ministrą Mucha, co zrobić. Idea działania rządu jest taka, że staramy się olimpiadę Kraków 2022. Mamy wybrać drużynę hokejową, ale nie do grupy niższej. Ta drużyna spada do najniższej grupy rozgrywkowej. Chciałbym powiedzieć, że pani minister Mucha stanęła na wysokości zadania, bo dofinansowała ten wyjazd. Mogę powiedzieć krótko– dofinasowanie kwestii logistycznych jest o 1500 zł zbyt niskie.
Prezes PZHL Piotr Hałasik:
(...) Ta sytuacja miała miejsce, dlatego że polski hokej wpadł do tak zwanego drugiego koszyka. Dotacje z budżetu nań przeznaczone wynoszą – chciałbym, aby państwo usłyszeli to wszyscy – 1150 tys. zł."
(...)
Podsekretarz stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki Tomasz Półgrabski:
Powiem tylko krótko o dotacji. Zgadzam się z wypowiedzią pana prezesa – rzeczywiście, dotacja nie jest imponująca. Chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że zakwalifikowanie hokeja do trzeciego koszyka było słuszną decyzją. Utwierdziło mnie tylko to, co usłyszałem w pańskiej wypowiedzi oraz to, co dzieje się w związku. Stawiam tezę, że gdy państwo uporządkują wszystkie sprawy, dopiero wtedy będziemy mogli rozmawiać o celach sportowych i dodatkowych pieniądzach. Ministerstwo nie zgadza się, aby przeznaczać pieniądze na jakieś chaotyczne działania.
(...)
"Podsekretarz stanu w MSiT Tomasz Półgrabski:

Powiem tylko, że dotacja w stosunku do lat ubiegłych – do roku 2011 oraz 2012 – dramatycznie się nie zmniejszyła. W 2010 roku polski związek otrzymał z funduszu oraz budżetu państwa ponad 4208 tys. zł, w 2011 roku – 4900 tys. zł, a w 2012 – 4800 tys. zł. W roku bieżącym otrzymał dotację w wysokości 4024 tys. zł. Pan prezes zwrócił się do nas z prośbą o dofinansowanie dwóch wyjazdów: reprezentacji żeńskiej do Nowej Zelandii oraz reprezentacji męskiej na turniej na Ukrainie. Te pieniądze zostały przekazane."
Dla mnie to czysta samowolka w wykonaniu obrażonych biznesmenów z podhala i naiwniaków z krynicy!! Chcieliście 5 kadrowiczów a 100 tyś nie macie - żenada. Najpierw dobrego księgowego zatrudnijcie.

Ps.
Mam w d.u.p.i.e wasze wpisowe
italy, kolejny raz piszesz bzdury, nie majac o niczym pojecia.
Biznesmeni z Podhala nie dawali na "dzika karte", tylko na wzmocnienia.
A co do Krynicy, sam prezes proponowal im ten projekt, wiec na to poszli, poniewaz sam mowil, ze sponsor jest. Zrobil niewinny klub w konia i teraz jeszcze chce go dobic.

po drugie prawda jest taka że oba kluby wiedziała na co się piszą więc jest termin zapłaty to trzeba zapłacić

BYŁO JEST NA ZAWSZE PODHALE
Skoro oba kluby się zobowiązały zapłacić za pewną usługę ( dołączenie do Ekstraligi ) i teraz nie płacą raty za to i im się to zabiera... logiczne chyba. Zgadzam się z stwierdzeniem ,że to kluby szantażują PZHL a kibice z przyzwyczajenia najeżdżają na PZHL. Oba kluby chyba myślały ,że obiecają a później nie zapłacą , podburzą kibiców przeciw PZHL i im się upiecze... to jest żałosne. Jak ktoś nie płaci raty za auto albo telewizor to przychodzi komornik i mu zabiera. logiczne.
Ale czy to jest ta "profesjonalna" liga, czy nasza stara PLH? Oto jest pytanie.
Profesjonalna byc nie moze, poniewaz nie ma sponsora.
a skoro to stara PLH to nie powinno was tu być - bo to niesprawiedliwe choćby względem Bytomia bo wychodzi na to że niepotrzebnie wylewali pot w finałach poprzedniego sezonu.
Jaki pot? Przed PO zmienili regulamin i Bytom sie wzmocnil.
trzeba było sie tez wzmocnic a nie tylko narzekać
Od kiedy ten nasz pzhl taki regulaminowy i terminowy-hahaha,hałasik taki słowny-żenada,gruby kolega hałasika szczęśliwy,bo ma szanse na udział w PP-o zgrozo. CO TO SIĘ WYPRAWIA W TYM NASZYM HOKEJU ?
PS.A jak sprawa walkowerów dla hc-koledzy pozamiatali???
za krynicki klub powinien zapłacić pan Hałasik!
Nie jestem zwolennikiem tzw. "dzikich kart"