Hokej.net Logo

Oświadczenie zarządu MKS Cracovia

2013-09-02 20:34:23

W nawiązaniu do komunikatu klubów z dnia 2 września 2013 roku MKS Cracovia SSA oświadcza, iż decyzja o przystąpieniu do rozgrywek towarzyskich organizowanych przez Kluby oraz odmowa udziału w rozgrywkach organizowanych na zasadach ustalonych dla PHL sp. z o.o. podyktowana jest następującymi względami.

1)      Brak jest decyzji o wyrażeniu zgody Ministra Sportu i Turystyki o zatwierdzeniu zawartej przez PZHL i PHL sp. z o.o. umowy o powierzenie PHL sp. z o.o. prowadzenia ligi zawodowej, co jest jednoznaczne z brakiem podstaw prawnych dla funkcjonowania ligi zawodowej.

2)      Nawet jeżeli w najbliższym czasie wydana zostanie zgoda Ministerstwa Sportu na prowadzenie rozgrywek przez PHL, to brak jest na tą chwilę uzgodnionych jakichkolwiek warunków prawnych, organizacyjnych, regulaminowych i finansowych prowadzenia rozgrywek przez PHL. PHL nie utworzyło żadnych struktur organizacyjnych, nie dysponuje pracownikami, którzy mogą rozgrywki poprowadzić.

3)      Mimo wielu zastrzeżeń ze strony klubów PZHL ani PHL nie przystąpiły do normalnych prac mających na celu uzgodnienie z Klubami zasad funkcjonowania ligi zawodowej, co przełożyło się na próbę uruchomienia rozgrywek za wszelką cenę, w oparciu o narzucone Klubom regulaminy zawierające nieakceptowalne dla nich zapisy, w tym zapisy obejmujące szereg świadczeń na rzecz PHL.

4)      Żadna z wielu składanych w ciągu ostatniego roku przez Prezesa PZHL obietnic o pozyskaniu nowych źródeł finansowania nie została spełniona. Wszystkie zapowiadane projekty, w tym głównie utworzenia drużyn Dream Team w Gdańsku, Sosnowcu i teraz w Krynicy zakończyły się porażką. Najlepsi polscy hokeiści trenują w Krynicy mamieni kontraktami, które nigdy nie zostaną zawarte. PHL nie ma żadnych przychodów niezbędnych do prowadzenia działalności.

5)      Sytuacja finansowa PZHL jest katastrofalna. Zaciągane są zobowiązania, w tym wysokie kontrakty z trenerami reprezentacji Polski, na które nie ma pokrycia w przychodach.

6)      Komunikaty wydawane przez PZHL do mediów są odmienne od informacji przesyłanych do klubów, wprowadza to w błąd opinię publiczną i prowadzi do sytuacji, w której hokej jest negatywnie postrzegany przez opinię publiczną.

7)      Działania Prezesa Zarządu PZHL są całkowicie nieprzejrzyste. Członkowie Zarządu PZHL nie mają dostępu do dokumentów podpisywanych przez Prezesa. Według informacji zamieszczanych w mediach Prezes w imieniu PZHL zawiera umowy z własnymi spółkami i podmiotami trzecimi, o których nie są informowani członkowie Zarządu PZHL.

Prezes PZHL próbuje w mediach obciążyć kluby odpowiedzialnością za bałagan, niekompetencję i zadłużanie PZHL. Wywołuje to oburzenie klubów.
Trzeba z dużą mocą zwrócić uwagę opinii publicznej i osobom odpowiedzialnym za polski sport, że przeciwko działaniom Prezesa PZHL jednogłośnie występują praktycznie wszystkie polskie kluby hokejowe. Właścicielami i sponsorami tych klubów są poważne firmy państwowe, samorządy miejskie i przedsiębiorcy prywatni. Każda z tych instytucji od lat wykłada na hokej znaczące środki finansowe. Trudno posądzać te instytucje o złą wolę lub dążenie do hucpy.

Zarządzanie PZHL jest złe. Od kilku lat liczba zarejestrowanych w Polsce hokeistów dramatycznie spada. Zamiast zająć się organiczną pracą na rzecz polskiego hokeja Prezes Zarządu PZHL prowadzi wojnę medialną z klubami, w której nie wiadomo o co chodzi.

Prowadzi wojnę przeciwko wielu osobom w klubach, które od lat, często społecznie próbują ratować tą dyscyplinę sportu przed upadkiem.
Praktycznie cała społeczność hokejowa w Polsce domaga się rezygnacji Prezesa Hałasika ze stanowiska Prezesa PZHL.

Wobec powyższego, ze względu na wskazane powyżej zastrzeżenia i uchybienia oraz brak odpowiedniego zaplecza prawnego, finansowego i organizacyjnego po stronie PHL, rozgrywki ligowe w sezonie 2013/2014 powinny odbyć się na dotychczasowych zasadach, a ich organizatorem powinien pozostać PZHL. Sezon rozgrywkowy 2013/2014 PZHL i PHL powinny zaś poświęcić na zbudowanie podwalin pod ligę zawodową, która ruszyłaby od następnego sezonu na zasadach akceptowanych przez wszystkie kluby.

Oświadczenie do oświadczenia. Dajcie chłopy spokój.

A tym pogrążacie w dużej mierze sami siebie: "Od kilku lat liczba zarejestrowanych w Polsce hokeistów dramatycznie spada." - w końcu szkolenie w Cracovii jest jednym z najlepszych w Polsce...
Booooooool dooooooooooopy.
Masz racje, to, że Cracovia przyczynia się do upadku hokeja w Polsce - boli.

Kiedyś robili to samo co Krynica teraz, czyli kaperowali zawodników z innych klubów, a dodatkowo nigdy nie szkolili młodzieży.
Jakie sukcesy ma młodzieżowy hokej w Krakowie w ostatnich latach? Wygrali choć turniej jakiś w minihokeja? - wątpię.
Booooool dooopy wersja hard :)
cytat lucjuka: "Kiedyś robili to samo co Krynica teraz, czyli kaperowali zawodników z innych klubów, a dodatkowo nigdy nie szkolili młodzieży".Chciałem powiedzieć,że
Krynica ma swoich zawodników w 1 lidze i nikogo nie kaperuje.Krynica szkoli i zawsze szkoliła młodzież,przykładem tego są wychowankowie KTH grający w innych klubach i w kadrze.Jeśli ktoś ma problem z nazwiskami to proszę o kontakt na tym forum.
Apeluję o kompromis! Kluby wydają oświadczenia w dni nieparzyste a PZHL w dni parzyste ;-)
Co jak co ale Cracovia to z tym oświadczeniem przesadziła. A szczególnie o spadku zarejestrowanych zawodników hehe
To jest z ich strony hipokryzja w najczystszej postaci.
Paranoja Cracovia zabiera głoś na temat spadku ilości zawodników a od 10 lat sama nie wyszkoliła żadnego zawodnika 100 tys. w zębach i wpłacić za brak szkolenia a nie podjudzać i dolewać oliwy do ognia
Dołożyli do pieca konkretnie hahahahahahaha
Cracovia wydaje oświadczenie do oświadczenia, że liczba zawodników spada i narzeka, że Krynica mami zawodników wysokimi kontraktami hahahahahahahaha Koniec świata :D ten nasz hokej to już staje na głowie, ale najlepiej zwolnić prezesa i będzie git. Będziemy wtedy mocarstwem hokejowym i Cracovia wyszkoli nam drugie tyle zawodników co mamy. Pozdrawiam
Krakusikom, marzy się układ z piłki nożnej. Swój prezes, bo z Bydgoszczy i poleca swojego człowieka do pracy w Cracovii, Burlikowskiego. Też z Bydgoszczy.
A zatem czekamy na prezesa PZHL-u, również z Bydgoszczy. Wtedy, będzie dobrze. Wam.
No to jak ustaliliśmy że w Cracovii szkolenie młodzieży leży to czy macie jeszcze jakieś zarzuty wobec tego oświadczenia? Czy postanowimy rozwinąć ten jakże ciekawy temat w sytuacji gdy aktualnie są znacznie poważniejsze problemy niż to że Cracovia zgłosiła do rozgrywek młodzieżowych tylko 4 drużyny.

HeatleySNK strasznie jesteś wygadany ale frazesami i pustymi zdaniami za wiele nie wnosisz do praktycznie każdego tematu, w którym się wypowiadasz.
Boli Cie bo to zapewne Twój klub i ja to rozumiem, ale sam musisz uczciwie przed sobą przyznać, że to szczyt hipokryzji, a przy okazji doskonały przykład na to jak buntownikom zależy na hokeju i jakie mają rzeczowe argumenty.
boli mnie tylko ewentualnie to że mogłoby być z tym szkoleniem lepiej, a argumenty "buntowników" są tak porażające że dziwie się że ktoś może uważać że racja nie jest po ich stronie
Powiedz to wlascicielom klubow w NHL zeby nie draftowali tylko szkolili jak maja kase i chca szybkich wynikow,jaki buntownik ,logicznie liczacy ludzie to są
Następnym razem zastanów się co piszesz i najpierw pomyśl, byś nie musiał się błaźnić w przyszłości. Polska to nie Kanada, czy USA gdzie czołowe kluby dostają gotowy produkt. U nas się tak nie da bo mamy deficyt zawodników a u nich jest bogactwo klubów szkolących zwłaszcza w Kanadzie i tu właśnie jest pies pogrzebany... Jeśli 72 to Twój rocznik to naprawdę gratuluje "inteligencji" i "wiedzy życiowej"...
Skąd ty spadłeś Krakusku. Ty wiesz ile jest klubów w Ameryce Płn. ile jest lig, ile jest lodowisk?

Jak wyściubisz nos z osiedla, zobaczysz świat, to dopiero pisz, a nie kompromituj się z "newsa" z NHL.
Lukasznt,dziekuje ze mi napisałes iż Polska to nie Usa itp itd bo tej wiedzy sam bym nigdy nie zgłebił,nie zmienia to mimo wszystko faktu ze Profesor postepuje według takich standardów a czy sie to tobie podoba On ma głeboko w .....Co o mnie ty sadzisz z kolei ja mam w ....
Tobie lucjuczku takze dziekuje za uswiadomienie mnie ze w Ameryce Pln jest sporo klubów hokejowych i jednoczesnie informuje ze wyściubie dzisiaj nos z osiedla ale i tak bedę bliżej wielkiego świata niż ty jak opuscisz granice terytorialne swojej wsi.
Cóż Krakus72 ci zostało na brak argumentów pozostało ci obrażenie rozmówcy pisząc że pochodzi ze wsi.
Wybacz że nie wszyscy mieszkają w takiej 760 tysięcznej metropolii gdzie frekwencja na sparingu wynosi 40 "kibiców".
Zaraz wpadnie craxa i znowu zacznie pisać że się napinam nie patrząc że na swoim podwórku ma syf.

Nawiązując co oświadczenia cóż każde dobre ale co to da w chwili obecnej?
Krakus72 właśnie dlatego w polskim hokeju jest jak jest, że Filipiak i jemu podobni widzą tylko czubek własnego nosa. Opłaty za brak własnych grup młodzieżowych powinny być na tyle wysokie, by klubom mającym wyj*bane na szkolenie zaczęło się szkolenie opłacać.
Zresztą wracając do tego całego NHL to kluby mają podpisane z drużynami z niższych lig umowy afiliacyjne, tak wiec tam też nie ma nic za darmo...
pozdrawiam cię arturku jak zawsze środkowym !!!

...a "syf" to masz w głowie!!!
W całej tej wojence to przede wszystkim Cracovii zależy na buncie i bojkocie rozgrywek. To oni zabiegali najmocniej.Przecież na dzień dzisiejszy nie mają skompletowanej drużyny, liczą na klapę w Krynicy i wówczas uzupełnią skład. Omamili pozostałe kluby, które myślą, że mają swoje zdanie i są z tego dumni. A tak na prawdę śpiewają jak im Craxa zagra. Inną kwestią jest zachowanie władz PZHL. Panie Prezesie odpuść Pan i grajmy ligę, póki jeszcze czas!!!
jednym słowem wszyscy są *mi a w Krakowie bawią się reszta? nisko cenisz jak widzę ludzi pracujących w innych klubach, ich właścicieli i sponsorów
Cracovia jak zwykle się ośmieszyła, bo od 10 lat słychać, że tam szkolą, ale ciągle mini-hokej i żaków (tam nie rosną). Główny buntownik to Cracovia i Zięba (już raz próbował stworzyć spółkę PLH z Pstruchą), więc żaden autorytet, szkoda że inne kluby dały się omamić lub nie miały wyjścia. Zamiast grać w hokeja, to dobijają jeszcze bardziej tą dyscyplinę. To niech teraz Zięba, Skowroński i Szynal we 3 rządzą hokejem, zobaczymy czy za rok, nie będą na nich padać k. i ch. ..... bo co niby zrobią? tak jak poprzednicy, NIC.
Przypominam tylko ze to nie za czasów Halasika padły Torun,Nowy Targ,Janów,no i praktycznie Sosnowiec dla znajacych temat...... wiec albo zrobimy lige zawodowa albo bedzie jeszcze gorzej niz jest. tragedia zaczeła sie wg mnie od czasu jak nasi poslowie wylali piwo razem z Hokejem(Tysie)....
jedyne sensowne wyjście z sytuacji patowej to .....wyprosić aby przyjęli 6 klubów z byłej PLH do 1 ligi słowackiej lub 1 ligi czeskiej a za rok jak się sprawdzą do ichnieszej Ekstraklasy CZE albo SLO

bo nie oszukujmy się na dzisiaj to nasz hokej to średnia półeczka 1 ligi słowackiej lub czeskiej
Oświadczenie średnio potrzebne
Ale do wszystkich jadących do Cracovii o szkolenie przypomnę że to nie wina Cracovii że miasto woli inwestować w piłkę i w odróżnieniu od np. Sanoka tudzież NT nie ładuje kasy w hokej młodzieżowy, Ile Wojas i Ciarko dało na szkolenie młodzieży? (nie skupowanie juniorów a szkolenie), czasem warto spojrzeć trochę szerzej...
Wojas to już chyba nic nie daje. Filipiak ma lodowisko w zarządzaniu, a lodu maluchom skąpi. No niech da tyle co Ciarko i niech mają sukcesy jak Sanok chociażby w juniorze młodszym.
Cracovia szkoli tylko mikrusów, a Tychy mikrusów, żaków , młodzików i juniorów i co z tego? jak żaden z młodych nie powącha tafli w extralidze bo wolą kupić emerytowanych Czechów i Słowaków zamiast dać szansę juniorom. Wzieli 6-ciu juniorów na letnie przygotowanie i trzymali ich w niepewności w odwodzie bo nie wiedzieli czy będzie kasa na zakup Czechów i Słowaków. Trzem podziękowali, a pozostała trójka dalej nie wie czy zagra bo tylko oni nie mają kontraktów podpisanych. Jeśli się liga nie zacznie to i tych wypieprzą bo do turniejów juniorzy nie potrzebni i tyle w temacie. Przepis mówi o posiadaniu dwóch juniorów w składzie i co z tego skoro lodu w sezonie nawet nie wąchają? Burdel na kółkach i tyle. Martwe przepisy w każdej dziedzinie
troszkę śmiesznie się czyta wasze komentarze:) podważa się oświadczenie na podstawie jednego krótkiego zdania, pomijając istotę sprawy. więc trzymając trendy populizmu: w Krakowie tylko JEDEN KLUB jest zaangażowany w hokej, gdzie w innych ośrodkach miejsce ma niemałe wsparcie samorządów. klub sobie nie radzi ewidentnie, więc zamiast pomocy od związku, otrzymuje kary, które całkiem słusznie powinny pomóc w wyszkoleniu nowych hokeistów (w myśl zasady- nie radzisz sobie, daj nam swoje środki, zrobimy to za Ciebie). tylko że to niestety nie działa, gdyż z pieniędz y pozyskanych za brak drużyn młodzieżowych PZHL finansuje swoją bieżącą działalność. i wasze pytanie można odwrócić: ilu hokeistów PZHL wychował za kary finansowe, które wpłaciła Cracovia? wasza krytyka, ma tylko i wyłącznie podłoże niechęci do Cracovii, co moim skromnym zdaniem jest głupie. Bo tu chodzi o hokej w całości i wszystkim powinno zależeć by takie duże miasto jak Kraków miało dobry poziom szkolenia. A nie popierać działania mające na celu wyciągnięcie od klubów (czyt. sponsorów, czyli firm działających w biznesie, gdzie wydatki i przychody muszą się przynajmniej równoważyć, bo jak nie to znikasz) pieniędzy. Kluby uboższe, to mniej pieniędzy dla hokeistów, mniej pieniędzy dla hokeistów, to mniej hokeistów. przykładem niech będzie sebastian steblecki, który wybiera piłkę nożną zamiast hokeja, ponieważ hokej jest mało perspektywiczny. z takimi problemami i z taką konkurencją mierzy się Cracovia w swoim mieście, ale tego oczywiście nikt nie dostrzega. i to właśnie jest hipokryzja, gdzie z flagą walki o polski hokej rozgrywa się słowne wojenki z nielubianym klubem i to jeszcze bez rzeczowych argumentów. WSTYD!!!! na szczęście nie w waszych rękach jest los polskiego hokeja, mam też nadzieję, ze nie w rękach betonu. są na szczęście ludzie, którzy myślą rzeczowo i potrafią się dogadać ponad podziałami. oby się nie zniechęcili. a wam trolle po prostu kij w oko :)
Jako jedyny zdałeś sobie z tego sprawe. Dziekuje bardzo i pozdrawiam
Kolego tu nie trzeba tyle gadać i głupio się tłumaczyć, tu trzeba działać z młodzieżą we wszystkich klubach hokejowych w kraju, by za kilka lat móc oglądać Polskę w Elicie a nie w MŚ którejś tam z kolei dywizji z RPA, ZEA, czy Wyspami Owczymi...